Het begrip charisma: Charisma is een sterke persoonlijke aantrekkingskracht die iemand uitoefent op andere mensen, die wordt ervaren als een bepaalde uitstraling. Charismatische persoonlijkheden kunnen volksmassa’s in beweging brengen, ten goede of ten kwade.

Heb je charisma van nature of is dit aan te leren? Natuurlijk zijn er mensen die meer uitstraling hebben als andere. Aan te leren, ja! De manier waarop je luistert, je passie gebruikt, je jezelf neer zet. Kan met overtuiging aangeleerd worden. De een heeft meer aanleg als de ander, maar met de juiste intrinsieke motivatie is uitstraling met name de non verbale sleutel tot succes. Waarom heb ik het nu over charisma? Blind, het moet toch echt een kundige vent zijn. Dat kan ik echter niet inschatten, wel dat hij vlak en ongeïnspireerd over komt. Laag in zijn energie zit en dat zie je dan ook terug in het spel. Zeker als het gaat om spelers die zich wekelijks verder proberen te ontwikkelen bij hun eigen club en daarnaast moeten presteren onder een andere coach voor het nationale team. Verder spelers laten groeien is niet zijn taak. Het gaat om goed selecteren, een tactisch plan maken en daar je spelers in mee krijgen. Zij moeten het uitvoeren en volledig jouw visie volgen. Voetbal is geen wetenschap!

Vanuit mijn jarenlange interesse in met name de non verbale boodschap, kijk ik veel naar coaches bij grote sport ploegen. Topsport blijft bijzonder, eerst moeten die knapen de onderlinge strijd aan gaan om een plekje te pakken op het veld en daarna moeten ze samen presteren. Dat doet veel met het individu en je kan niet bot verlangen dat ze de knop altijd even makkelijk omzetten. Natuurlijk weten ze wat ze moeten doen. Maar om ze de goede focus te geven en ze te laten pieken op het juiste moment, moet jij dat zeker uitstralen als coach. Zeer voornaam daarin is ”charisma”, sterk in je energie zitten, mensen motiveren en inspireren. Zo krijg je mensen met je mee. Het is aan te leren!