Prachtig gezicht die vlaggen met tassen, de stress achter de rug en heerlijk van de vakantie genieten. De vervolg studie is bij behoorlijk wat studenten al bekend, maar steeds meer hoor je over een tussen jaar, beetje reizen of werken. Vaak met de reden dat de student niet weet wat hij of zij wilt gaan doen.

Leren wij de studenten hun talenten ontdekken?

Mijn mening is negatief hierover. De school is blij als er 6jes gescoord worden, een aantal jaar terug deed mijn dochter 4 HAVO en koos ik bij het 10 minuten gesprek, het vak waar mijn dochter een 8,6 voor stond. De eerste vraag die ik kreeg was, wat ik kwam doen. Toen ik uitlegde dat mijn dochter het jaar daarop een vervolgstudie moest kiezen en ik daarom veel hecht aan zijn mening, klaarblijkelijk ligt zijn vak mijn dochter goed. Waarom is nog steeds onbekend. Hij vertelde dat hij dit niet motiveren. De student met een hoog cijfer krijgt geen tot weinig aandacht!

In mijn ogen echt de wereld op zijn kop!

Belangrijk voor het later geluk en een mooie carrière is toch dat je doet wat je ligt en waar je energie van krijgt. Iets kan toevoegen aan een organisatie.

De zesjes cultuur vindt hier zijn oorzaak naar mijn mening.

Als wij niet meer onze kwaliteiten ontdekken op school en daarna gaan benutten worden wij een slappe economie, met een nog slappere cultuur. Met de DISC analyse (www.mensen-werk.nl) krijg je goed in kaart waar je kracht ligt, er is geen goed en fout, maar het geeft aan waar je aanleg voor hebt en wat je klaarblijkelijk veel moeite kost. Ieder gesprek met een nieuwe cursist is een eyeopener, terwijl de herkenbaarheid heel groot is, weten wij best wel waar we sterk in zijn maar hebben geleerd om hier vooral niet over te praten. De focus op wat we moeten verbeteren is veel groter dan het verder ontwikkelen van onze talenten. We zijn bezig met het negatieve, ipv van het positieve.

Wij kennen gezegdes als niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken en doe maar normaal dan doe je gek genoeg. Daarom mijn alarmbel om je te richten op het ontdekken van kwaliteiten en deze samen verder te ontwikkelen. Mensen worden er gelukkig van als ze dat doen wat ze ligt. Je haalt voldoening uit de dag en dat loont.

Aan alle jongelui, leef, leer en maak lol, het is een prachtige ontdekkingsreis, slim dan ook om van je eigen reis volop te genieten en het optimale er uit te halen.