Een onderdeel van PROFILING is het analyseren van groepsgedrag, ook wel groepsdynamica genoemd. De meest bekende is de ALFA, volledig gender neutraal. Inderdaad we kennen het alfa mannetje, maar bij vrouwen is dit niet anders. Het is wel een vaste vraag die ik krijg tijdens mijn trainingen. Maar vrouwen kennen dezelfde groepsrollen

Wat doet een alfa? En alle andere typen in groepsverband:

Groepsrollen
Alfa’s: Leiders
Nemen ruimte in, grote gebaren, direct oogcontact, de ander aanraken.
Loopt vaak voor, kiest veelal een centrale plaats, gaat meestal als eerste door de deur. Anderen volgen de alfa.

Beta’s: de rechterhand van de alfa. Side-kick, wingman.
Versterker van het leiderschap van de alfa.
Spiegelt het gedrag van de alfa, zoekt bevestiging voor de alfa en ook voor zichzelf.
Is meestal dichterbij de alfa geposteerd.

Zeta’s: Grappenmakers, de clown, de minst serieuze van de groep.
Lacht veelal het meest, regelmatig een lach als masker, nonchalante houding, maar alert op sociale interactie.

Omega’s: de zwakste schakel van de groep.
Veel signalen van onzekerheid en discomfort. Onderdanig, claimt weinig ruimte. Kan objecten gebruiken als bescherming/afstand creëren.

Nu’s: zorgen voor gespreksonderwerpen, roddels en steun voor de alfa.

Sampi’s: de passieve bijna onzichtbare personen in de groep. Mensen die vaak vergeten worden om mee te nemen in gesprekken.
Passieve houding, klein maken, plaatst zichzelf vaak letterlijk buiten de groep, lachen minimaal en vaak zonder geluid, kan kleding gebruiken als bescherming, kol of sjaal bijvoorbeeld. Natuurlijk ook objecten als de omega.

Wellicht heb je bij bovenstaande uitleg direct de associatie gezocht met mensen uit je omgeving en natuurlijk hoe je jezelf ziet. In de nieuwe workshop ‘4D kijken’ leer ik je met een extra dimensie naar je omgeving en jezelf kijken. Een mooie verkenning en bruikbare tools om effectiever te communiceren. Zowel zakelijk als privé. Met welke plek voel je je prettig binnen de groep en gedraag je je anders in een ander gezelschap. Interessant om eens te onderzoeken. Zie de advertentie elders in deze krant.